Med en samlet strandlinje på 57 258 km og 80% av landets innbyggere boende langs kysten, er Norge en båtnasjon. Er du på jakt etter båt?

Stadig flere nordmenn investerer i båter de kan bruke på fritiden. Det er noe med den følelsen å bare sette seg i båten og rømme litt bort fra det daglige livet. Nyte reker og hvitvin, la ungene fiske etter krabbe i fjæra eller fisk på sjøen. Smilet de får om munnen når de drar sin første fisk, selv om det er en av de som er uspiselige. Det var nå hvert fall en fisk!

Det finnes båter i alle prisklasser, og det finnes båter som kan dekke de fleste behov man måtte ha når man skal ut på sjøen. Det hele er avhengig av hva DU vil ha for at du skal få den beste turen på sjøen, som mulig. Skal det bare være deg, eller har du tenkt å ta med familie og venner? Da kreves det en viss størrelse på båten. Skal det være overnattingsturer? Da bør du ha en båt med muligheter for å sove i båten. Her får du en liten oversikt over de vanligste båtene i Norge.

Cabincruiser

Dette er en båt som gjerne har litt størrelse ettersom den er beregnet på overnatting og dermed kategoriseres som en bobåt. En slik båt har gjerne plass til et par eller kanskje til og med en familie. Det finnes ofte flere lugarer og det er en og del plass på dekk slik at man uten problemer kan ha det komfortabelt både inne og ute. Båtene har som regel et eget styrehus. Ofte har båtene halvplanende eller planende form på skroget, hvilket gjør at båten kan komme litt opp i hastighet.

Plastbåt

Den første plastbåten i Norge ble laget i 1953 og den ble laget av glassfiberarmert polyester. Det tok ikke lang tid før omtrent 50% av småbåtflåten var plastbåter. Dette har selvfølgelig med det faktum å gjøre at de er mye lettere å vedlikeholde enn trebåtene. Etter hvert kom også sammenleggbare båter laget av pvc duk, kalt gummibåter.

Kajakk

Dette er en litt annerledes type båt som er liten, lang og smal med spisse stevner. De har ikke motor, båten drives ved at du padler med padleåren. Padleren sitter godt plassert i sittebrønnen som er dekket med et spruttrekk slik at det ikke skal komme noe vann inn i båten. Opprinnelig ble den brukt av eskimoene til å fiske.

Pram

En pram er en robåt med flat bunn og den brukes ofte som frakteverktøy. Denne typen båt egner seg godt til å ro i grunt vann. Den passer derfor fint både på sjø, i innsjøer og på elver. Disse båtene ble brukt til alt mulig som for eksempel å frakte ting eller mennesker fra et punkt til et annet. Men de ble også brukt til å fiske. Disse båtene blir faktisk brukt til det samme i dag spesielt i områder rundt innsjøer og elver i grislende strøk.